ИЗМЕРВАНЕ НА СВЕТЛИНАТА ВЪВ ФОТОГРАФИЯТА Първа част

ИЗМЕРВАНЕ НА СВЕТЛИНАТА ВЪВ ФОТОГРАФИЯТА Първа част
ИЗМЕРВАНЕ НА СВЕТЛИНАТА
ВЪВ ФОТОГРАФИЯТА
Първа част

 Измерването на интензитета на светлината става със светломер. Светломерите биват отделни (външни) уреди или вградени във фотоапарата.

Отразената светлина най-често се измерва със светломерите вградени във фотоапаратите, докато падащата светлина може да се измери само с външен светломер.

Измерване на отразената светлина

Измерване на отразената светлина с фотоапарат – видове измерителни системи:

Зоново измерване – Evaluative Metering – Canon, Matrix – Nikon – Това е най-използвания метод за измерване на светлината, в повечето ситуации. Удобен при снимането на пейзажи и всички случаи, в които има наличие на участъци с различни яркости. Площта на целия кадър се разделя на определен брой зони. Фотоапаратът измерва интензитетът на светлината отделно във всяка зона и осреднява резултата от всички зони.

фотография-измерване-на-светлина

Частично измерване – Partial Metering – Canon – Този метод е удобен, когато сниманият обект е с различна яркост от фона. Измерваната област е централно разположена и покрива приблизително 8-13.5% от площта на кадъра.

фотография-измерване-на-светлинафотография-измерване-на-светлина

Измерване с приоритет към центъра – Centre Weighted Metering – Този начин измерва светлината в централната част на кадъра, като осреднява измерването с останалата част от площта. Това е среден вид измерване, между evaluative и partial.

Точково измерване – Spot Metering – Заема площ < 5% от площта на кадъра. Удобно е при измерването на обекти в условията на силни контражури или малки сюжетно важни елементи от кадъра.

фотография-измерване-на-светлина

Очаквайте втора част на урока за измерване на светлина във фотографията.

ИЗМЕРВАНЕ НА СВЕТЛИНАТА ВЪВ ФОТОГРАФИЯТА

Споделете нашия урок

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *