СИВА КАРТА – Начин на употреба

СИВА КАРТА – Начин на употреба
СИВА КАРТА НА KODAK
Начин на употреба
Урок 2

    Сивата карта на Kodak представлява картон с размери: 20,3×25,4см и 10,2×12,7см. Тези картони са с неутрално сив цвят от едната страна и бял цвят от другата страна. Отразяващата способност на сивата страна е 18% ±1%, а на бялата страна е приблизително 90%.

1. Как с помощта на сивата карта да определим експозицията:

Сивата карта на Kodak е предназначена за работа със светломери измерващи отразената светлина. За точно определяне на експозицията, картата трябва да се намира приблизително на мястото на сюжетно важния обект. Освен това, трябва да сме сигурни, че тя отразява същата светлина, която отразява и обекта, който снимаме. Върху сивата карта не трябва да има сенки и отразена светлина от ярки цветни повърхности. Не трябва да има и гланцови бликове от самата сива карта.

При изкуствено осветление картата трябва да бъде максимално близо до сюжетно важния обект.

Насочете повърхността на сивата карта под ъгъл, както е показано на схемата. 

Сива карта - начин на употребаСива карта - начин на употреба

    Ъгълът, който се сключва между главното осветление, сивата карта и фотоапарата трябва да е такъв, че перпендикулярът издигнат от сивата карта да сключва с фотоапарата 1/3 от целия ъгъл. При естествено осветление се постъпва по същия начин, като за главно осветление се приема слънцето. На сянка, при облачност или при контражур, използвайте светлинния източник пред обекта (обикновено небето), като главно осветление. Ако осветлението е толкова слабо, че експонометърът не може да отчете стойност, може да се измери бялата страна на картата нормално и да се направи корекция +21/3EV. За да е сигурно, че експозицията е точна, трябва да се измерва само площта на картата.

2. Как да определим разликите в осветеността (контраста)?

Всяка използвана медия е в състояние да възпроизведе различен контраст. Например цветният негативен филм може да предаде не повече от 5 бленди контраст. Изразени като разлика в осветеността (съотношение) тези 5 бленди се равняват на 1:32. Цветният диапозитивен филм поема по-голям контраст – 1:64 (6 бленди). Класическият чернобял филм, при специална обработка може да предаде контраст от 15 бленди! Да се предаде даден контраст означава в снимката, която наблюдавате да се виждат детайли, както в светлите, така и в тъмните области. Съвременните цифрови фотоапарати са в състояние да възпроизведат контраст от порядъка на 11-15 бленди. Контрастът който може да поеме хартията, като медия e 4-5 бленди.

   В долната таблица е показана връзката между контраста в бленди и съотношение:

Сива карта - начин на употреба

3. Как се използва сивата карта за определяне на белия баланс.

Вие можете да поставите сивата карта в ъгъла на снимката, където няма да пречи при печат. Ако това не е удобно, може да се направи и отделна снимка само на сивата карта при същите условия, както и снимките на които ще контролирате белия баланс. Трябва да сте сигурни, че светлината падаща върху картата е същата, която пада и върху обекта. Ако снимате в RAW формат при последващата компютърна обработка, изображението на сивата карта може да се използва за определяне на белия баланс – стойностите на трите основни цвята, RGB трябва да са еднакви.
Можете да използвате сивата карта и за custom white balance, което е препоръчително, особено, ако снимате в JPEG формат.

Трите точки в този урок са първи и основни, на които акцентираме по време на персоналните лекции, които провеждаме. 

Асистентът в нашето студио е напълно запознат с тези правила и е на разположение да Ви съдейства, когато наемете Studio BF.

сива-карта-начин-на-употреба

Споделете нашия урок

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *